„Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje“, obično nam govore stariji kako bi nas natjerali da pojedemo neku skalamućenu kajganu. Baš kao što nam govore da ćemo ako budemo jeli špinat biti kao Mornar Popaj. I onda mi uglavnom nasjednemo, bar muškarci. Ne znam šta govore ženama kako bi ih natjerali da jedu ono zeleno.
Ali nećemo mi o blitvi, spanaću, raštici i sličnim zelembaćima, već se vratimo jajima. Naravno, nećemo sad još pitati i to šta je starije, koka ili jaje. Jasno je to.
Nego, kako da pojedete jaja, a da vas ne safata muka od njih, a da se pritom i solidno osvježite. Poslužit ćemo se, naravno, starim piratskim trikom. Znači, nećemo pripremati jaja na standardan način kao što su jaja na oko, uho, nos, kajgana, omlet s ovim, onim, tvrdo kuhana, meko kuhana, rovita… Ništa od toga! Mi ćemo fino da frapiramo jaja! Da, da dobro ste čuli frapirat ćemo ih.
Radi se, dakle, o onom danu kada vam se ne ide nikud, jer je sunce napolju pomahnitalo i bije udarnički. Eh, sad u tom trenutku vaš želudac poželi nešto što će ga osvježiti, ali ujedno i ispuniti šećernu rupu koja se često stvara u njemu.
Najlakše je otići do prodavnice uzeti sladoled i riješiti se belaja. No, to iziskuje izlazak, trošenje vremena i resursa. A, vi nemate novaca za pomenutu slasticu, ili je prodavnica daleko, ili ovo ili ono… Uglavnom, ne izlazi vam se iz kuće, a ipak vam se jede nešto ‘nako sočno, moćno, slatkasto, itd.
Predlažem da se tada odlučite na sljedeći korak, a to je da se date u spravljanje već pomenutih frapiranih jaja.
Kako?
Fino, brate!
Iako postoji više načina spravljanja ovog specijaliteta, mi ćemo se ograničiti ipak na samo dva. To su: tvrđi način priprave i mekši način spravljanja.
Počet ćemo sa tvrđim da ga se što prije riješimo. Ovako… uzmemo dva jaja. Naravno, dva ako se radi o kokošijim. Međutim, možda kod vas bude riječi o nojevim, prepeličijim ili čak i labuđim jajima. Nemojte paničariti, već nastavite dalje po uputstvima koja slijede.
U jednu širu posudu ubijemo pomenuta jaja. Ali tako da u nju istresemo samo bjelanca, a u sasvim drugu istresemo žumanca. Dakle, skontali ste trebaju nam dvije posude. Ova za žumanca ne mora biti velika, može poslužiti čak i obična šolja za čaj.
Eh, onda… pošto se radi o tvrđem načinu moramo se okoristiti mikserom. Sa mikserom izmiksamo bjelanca i to na gusto, odnosno u tvrdo. Trebamo dobiti vrlo gust šlag. Kada ga dobijemo prelazimo na žumanca.
Zaboravih reći da vam se može desiti i to da vam jaja budu dvožuma. Odnosno, da u jednom jajetu imate po dva žumanceta. To ne predstavlja nikakav problem, već čak šta više je i poželjno.
U posudu u koju smo stavili žumanca, stavimo i sljedeće sirovine: kaškica kakao praha, od tri do deset kapi limuna, mada može i naranča ili grejp također, zatim ono malo pakovanje vanilinog šećera ili dvije do tri kaškice običnog šećera u nedostatku prvopomenutog. U tu smjesu možete dodati ko zna šta još. To je do vaše mašte, ali i do toga kakvih sve sirovina posjedujete u kući. Znači, navaljate svega. Potom slijedi miješanje, mučkanje, šalabajzovanje svega toga bez pomoći miksera. Dakle, manuelno, pomoću vlastite rukice. To miješanje ne mora da traje više od dvije, niti manje od jedne minute. Već onako nekako odoka.
Kad primjetite da se smjesa podobro umutila prelazimo na sastavljanje, odnosno na kontempliranje smjesa, kako bi to rekli pravi majstori kuhinje. Kako bi to bolje shvatili uradimo sljedeće: smjesu od žumanaca prespemo u posudu sa bjelancima i ponovo potražimo pomoć od sprave popularnog naziva mikser. Ono što slijedi jeste miksanje. Ne ono koje koriste mnogi DJ-evi, MC- ijevi i tome sl. već kulinarsko miksanje. Sve to ne bi trebalo da traje više od tri minute, koliko obično preporučuju veliki gurmanski stručnjaci.
Time dobijamo jednu paranormalnu mješavinu različitih sirovina i bogatog okusa. Produkt koji ste dobili na kraju možete ukrasiti narendanim orasima, lješnjacima ili nečim drugim rendavim po želji. Preostaje vam još da uzmete kašiku i date se u kusanje, havljanje, davljenje ili kako god vi to nazivali.
Sada možemo preći na drugi, odnosno na mekši način spravljana frapiranih jaja. Metoda spravljanja ovog načina razlikuje se od prvopomenutog po nekoliko sitnih detalja koje nećemo sad navoditi. Otpočet ćemo od momenta kontempliranja smjesa. Eh, tu se pojavljuje razlika spravljanja. Naime, dok kod tvrđeg načina odmah možemo pristupiti havljanju, kod ovog mekšeg predstoji nam još jedan zahtijevan zadatak.
Smjesu koju smo dobili prespemo u dvije čaše od tri dece, ali podjednako, odnosno, da i u jednoj i u drugoj čaši bude količinski isto spravljene smjese.
Zatim, u te čaše polako sipamo mlijeko. Proces sipanja mlijeka mora se odvijati polako, kako bi se smjesa iz čaše ravnomjerno dizala ka vrhu. Onda kada smjesa dotakne vrh čaše treba odmah, i sad, stati sa daljnjim sipanjem mlijeka.
Ostaje nam na kraju još da napitak, koji smo dobili, ukrasimo čokoladnim ili šarenim mrvicama, pribodemo šarenu ambrelu, te tutnemo jednu od onih duguljastih slamki i prepustimo se srkanju. Što srkanje bude glasnije, odnosno prostije, ukus spravljenog napitka bit će mnogo ukusniji, puniji i osvježavajući.
Frapirana jaja ne samo da će vas osvježiti i dati vam snagu za nastavak uzavrelog dana, već ćete se ponovo osjećati mlado i poželjno baš kao svaka djevojka koja ponese krunu najljepše.
Prijatno i uzdravlje!